Praktische informatie

Vind je vooral in Magister en een beetje hier

Handige extra info

Hoe laat heb ik geschiedenis? Welke excursie gaan we doen? Is mijn cijfer voor aardrijkskunde al bekend? Hoe ziet het rooster van de toetsweek eruit? Wat moet ik weten over examens?

De belangrijkste info vind je in Magister en ELO. Lees je mailtjes, zo blijf je goed op de hoogte.

Lesmateriaal vind je ook op Digiplein.

En vergeet niet de info op de lichtkranten in school te checken.

Nog meer handige info? Check die hieronder.

Mediatheek

Lezen vinden we belangrijk. Een goede leesvaardigheid heb je nodig bij alle vakken. Uit Nederlandse en internationale onderzoeken blijkt dat leerlingen die op school en in vrije tijd lezen betere leerresultaten behalen. Je vindt in de mediatheek een uitgebreide collectie leesboeken en informatieve materialen die je mag lenen.  

Klik hier voor meer informatie over de mediatheek.

Via deze link ga je direct naar de catalogus. Zoek, reserveer of verleng via de catalogus of de gratis Aura Library app. Je kunt advies krijgen bij het kiezen van leesboeken die passen bij jouw leesniveau.  

Tot ziens in de mediatheek!

imgp6215-1.jpg

MaS

MaS staat voor Maatschappelijke Stage; vrijwilligerswerk dat door iedere Oosterlicht-leerling wordt gedaan. Wij doen dit in klas 2 (min. 15 uur) en in 3 (ook min. 15 uur). Door de MaS leveren onze leerlingen een belangrijke en onbetaalde bijdrage aan de samenleving. Bovendien is het een onbetaalbare en vaak mooie ervaring afgesloten met een certificaat.

Samen met de mentor en onze MaS-coördinator wordt gezocht naar een stage. Op zoek naar een MaS-stage? Log dan hier in: Stagebank

Voor elke MaS-stage moet je een stageovereenkomst ondertekenen. Je vindt deze overeenkomst hier: Stageovereenkomst

Informatie: mw. W. Bloem, MaS-coördinator  helpt je. Zij werkt vanuit de mediatheek en is ook bereikbaar via w.bloem@oosterlicht.nl

 

Huiswerkbegeleiding Lyceo op het Oosterlicht Nieuwegein

Waarom Lyceo?
Een onbezorgde schooltijd, dat gaat niet altijd vanzelf. Soms heeft een kind extra ondersteuning nodig: uitleg bij dat lastige vak, hulp bij het plannen van huiswerk of persoonlijke support in de spannende examentijd. Daarom zijn wij er, met begeleiding bij het schoolwerk en persoonlijke, positieve aandacht voor iedere leerling. Onze missie is om leerlingen alle ondersteuning te bieden voor een bloeiende schooltijd.

Huiswerkbegeleiding: het huiswerk af, dat geeft rust Tijdens de begeleiding bij het schoolwerk staat persoonlijke en positieve aandacht voor iedere leerling centraal. Met onze ondersteuning richten we ons niet alleen op de lesstof, maar ook op de motivatie, zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van uw kind.

Lyceo begeleidt leerlingen 3, 4 of 5 middagen per week bij het plannen en maken van huiswerk. De begeleiders focussen op het aanleren van studievaardigheden: plannen, structureren, herhalen en reflecteren. Ook helpen ze uw kind bij het voorbereiden en overhoren van toetsen en het zelfstandig en gestructureerd te werken.

Bijles of coaching
Uw kind krijgt één-op-één (online) bijles van een vaste begeleider, die extra uitleg geeft bij een specifiek vak en helpt bij het voorbereiden en overhoren van toetsen. Uw kind leert zelfstandig en gestructureerd te werken, waardoor het zelfvertrouwen groeit, de resultaten verbeteren en de leerachterstand verdwijnt.

Deskundige partner van ouder(s)/verzorger(s) en school
Lyceo houdt de school en ouders/verzorgers op de hoogte van de voortgang van de leerlingen. Het volgen en meten van de ontwikkeling in de competenties van de leerling is daarbij cruciaal. Het team van Lyceo bestaat uit een combinatie van pedagogische medewerkers en jonge bevlogen hoogopgeleiden, experts op hun vakgebied. Zij zorgen samen voor een positief leerklimaat.

Meer informatie en aanmelding
Voor meer informatie en de mogelijkheden voor begeleiding kunt u terecht bij mw. Eveline Hoofd. Zij is vestigingscoördinator van Lyceo op het Oosterlicht College. Zij is bereikbaar via eveline.hoofd@lyceo.nl of 06 - 83708611.

Wanneer u uw kind aanmeldt bij Lyceo, wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek. Aan de hand van dit gesprek stellen we een persoonlijk plan van aanpak op. Een aantal keer per jaar is er een persoonlijk evaluatiemoment en indien nodig worden plannen bijgesteld.  

Samenwerking Lyceo Oosterlicht Nieuwegein
Al een aantal jaren werkt de school samen met kennispartner Lyceo. Samen organiseren we de examentrainingen voor de examenklassen. Tijdens een examentraining worden leerlingen in kleine groepen door enthousiaste en ervaren begeleiders klaargestoomd voor de school- en eindexamens. We werken hierbij met eigen ontwikkeld lesmateriaal, dat elk jaar geheel wordt vernieuwd en aangepast.

In het voorjaar organiseren we jaarlijks de Lyceo lenteschool. Tijdens een korte en intensieve periode krijgen leerlingen de kans om opgelopen achterstanden weg te werken. We begeleiden bij het op orde krijgen van schoolwerk, plannen, huiswerk maken en leren. Daarmee hopen we het zelfvertrouwen te vergroten en ervoor te zorgen dat de leerlingen er beter voor staan om aan het einde van het schooljaar alsnog over te gaan. 

Meer info klik hier

2b.jpg

Peer Mediation

Peer Mediation is conflictbemiddeling tussen leeftijdsgenoten.

Peer mediators zijn OC-leerlingen die hiervoor een opleiding hebben gevolgd. Zij werken in duo's om te helpen bij het oplossen van ruzietjes/pesterijtjes tussen leerlingen. Natuurlijk zijn zij onpartijdig en werken ze vertrouwelijk. Ze proberen er samen met jou op school uit te komen.

Hulp nodig? Zeg het tegen mw. C. Jansen van 't Land (hoofdconciërge), dhr. B. Alblas, L. Kool of de coördinator leerlingzaken. Dat kan ook via de sectorpost, de receptie op de begane grond of door ze een mailtje te sturen. 

 

 

Peer Support op havo/vwo

Niemand heeft overal talent voor. Dat is heel gewoon! Daarom word je bij ons op school in de eerste en de tweede klas met van alles geholpen. Soms door een vakleraar in speciale ondersteuningslessen (EB), soms door leerlingen uit de bovenbouw in tussenuren of na schooltijd. Deze leerlingen, we noemen ze 'peer tutors', hebben geduld, kunnen goed luisteren en weten je op verschillende manieren uit te leggen hoe iets in elkaar zit of hoe je iets moet leren. Ze zijn maar een paar jaar ouder dan jij, maar natuurlijk zijn ze ook brugklasser geweest. Als geen andere begrijpen ze wat je moeilijk vindt.

Samen gaan jullie aan de slag (Peer Support) om ervoor te zorgen dat je beter wordt in de vakken waarvoor je toevallig (even) wat minder talent hebt!

Info: afdelingsleiders havo/vwo

Overgangsnormen

Overgaan, slagen….of een jaartje overdoen
Om over te gaan moeten je resultaten aan de overgangsnormen van onze school voldoen. Deze normen bepalen of je wordt bevorderd naar het volgende leerjaar, of dat je een jaartje moet overdoen (doubleert). 

De overgangsnormen staan in 'Puntsgewijs' : klik hier

Exameninfo

Info over PTA's, examenreglement, examentrainingen, PWS en meer vind je hier.

 

Schoolregels

Op het Oosterlicht College vormen we een gemeenschap die samen leeft en samen leert. Om het samenleven aangenaam en het leren succesvol te laten zijn, is een aantal regels nodig. De mentor bespreekt ze in de klas, maar het is ook goed om te weten dat je ze terug kunt vinden. 

Check hier  Schoolregels 2021-2022

Leerlingbegeleiders

Wil je iets in vertrouwen bespreken? Heb je een probleem waarover je met een volwassene wilt praten? Neem contact op met een van onze leerlingbegeleiders. Zij zijn de vertrouwenspersonen van leerlingen.

Vmbo:

Havo en vwo: 

Onderbouw

Bovenbouw

  • Vacature

Leerlingstatuut

Wat kun jij als leerling van het Oosterlicht verwachten? En wat verwacht de school van jou? Dat staat beschreven in het leerlingenstatuut met regels, rechten en plichten. Het is belangrijk dat die duidelijk voor je zijn en dat je die kunt terugvinden. Check hetleerlingenstatuut OC.

Kom je er toch niet uit, stel je vraag dan aan je coördinator leerlingzaken.

Leerlingenraad

Die is er voor jou! Lees meer bij Inspraak, klik hier.

cjp-logo-bij-leerlingen-ocn.png

Met de CJP digitale cultuurkaart veel korting

Elk schooljaar, zo in oktober/november, krijg je op het OC een digitale CJP cultuurkaart; een persoonlijke kortingspas op je telefoon met heel veel cultuur. Dat betekent goedkoper naar de film, festivals, expo's, concerten en voorstellingen door het hele land. Alleen, met z'n tweeën of met je hele vriendengroep. Maar ook korting op kleding, sneakers, een nieuwe rugzak, de krant, de trein, reizen, verzekeringen en nog veel meer. Het leven wordt leuker met CJP en verruimt je blik op de wereld. Vergeet je CJP Cultuurkaart dus niet te gebruiken! Gemakkelijk op je eigen telefoon! 

Meer informatie voor leerlingen en ouders/verzorgers: klik hier

Contactpersoon is onze cultuur-coördinator, mw. J.A. (Jo-Anneke) van der Molen, j.vandermolen@oosterlicht.nl