Praktische informatie

Vind je vooral in Magister en een beetje hier

Handige extra info

Hoe laat heb ik geschiedenis? Welke excursie gaan we doen? Is mijn cijfer voor aardrijkskunde al bekend? Hoe ziet het rooster van de toetsweek eruit? Wat moet ik weten over examens?

De belangrijkste info vind je in Magister en ELO. Lees je mailtjes, zo blijf je goed op de hoogte.

Lesmateriaal vind je ook op Digiplein.

En vergeet niet de info op de lichtkranten in school te checken.

Nog meer handige info? Check die hieronder.

MaS

MaS staat voor Maatschappelijke Stage; vrijwilligerswerk dat door iedere Oosterlicht-leerling wordt gedaan. Wij doen dit in klas 2 (min. 15 uur) en in 3 (ook min. 15 uur). Door de MaS leveren onze leerlingen een belangrijke en onbetaalde bijdrage aan de samenleving. Bovendien is het een onbetaalbare en vaak mooie ervaring afgesloten met een certificaat.

Samen met de mentor en onze MaS-coördinator wordt gezocht naar een stage. Op zoek naar een MaS-stage? Log dan hier in: Stagebank

Voor elke MaS-stage moet je een stageovereenkomst ondertekenen. Je vindt deze overeenkomst hier: Stageovereenkomst

Informatie: mw. W. Bloem, MaS-coördinator  helpt je. Zij werkt vanuit de mediatheek en is ook bereikbaar via w.bloem@oosterlicht.nl

Huiswerkbegeleiding Lyceo

Hulp nodig bij het leren? Hulp nodig bij het plannen van je huiswerk? Bijles gewenst?

Maak dan gebruik van de begeleiding van Lyceo bij ons op school. In welke klas je ook zit, je kunt altijd de hulp van Lyceo inroepen. Er zijn wel kosten aan verbonden, dus bespreek de mogelijkheden met je ouder(s)/verzorger(s).

Contact: mw. M. Veeninga, OCN-vestigingscoördinator Lyceo, maaike.veeninga@lyceo.nl, 06-83708611 of 071-7900040. 

Meer info vind je hier Lyceo

2b.jpg

Peer Mediation

Peer Mediation is conflictbemiddeling tussen leeftijdsgenoten.

Peer mediators zijn OC-leerlingen die hiervoor een opleiding hebben gevolgd. Zij werken in duo's om te helpen bij het oplossen van ruzietjes/pesterijtjes tussen leerlingen. Natuurlijk zijn zij onpartijdig en werken ze vertrouwelijk. Ze proberen er samen met jou op school uit te komen.

Hulp nodig? Zeg het tegen mw. C. Jansen van 't Land (hoofdconciërge), dhr. P. Schinkel (conciërge), dhr. B. Alblas, L. Kool of de coördinator leerlingzaken. Dat kan ook via de sectorpost, de receptie op de begane grond of door ze een mailtje te sturen. 

peer-mediators-2019.jpg

Peer Support op havo/vwo

Niemand heeft overal talent voor. Dat is heel gewoon! Daarom word je bij ons op school in de eerste en de tweede klas met van alles geholpen. Soms door een vakleraar in speciale ondersteuningslessen (EB), soms door leerlingen uit de bovenbouw in tussenuren of na schooltijd. Deze leerlingen, we noemen ze 'peer tutors', hebben geduld, kunnen goed luisteren en weten je op verschillende manieren uit te leggen hoe iets in elkaar zit of hoe je iets moet leren. Ze zijn maar een paar jaar ouder dan jij, maar natuurlijk zijn ze ook brugklasser geweest. Als geen andere begrijpen ze wat je moeilijk vindt.

Samen gaan jullie aan de slag (Peer Support) om ervoor te zorgen dat je beter wordt in de vakken waarvoor je toevallig (even) wat minder talent hebt!

Info: mw. C.E.M. Harmsen, n.harmsen@oosterlicht.nl

Overgangsnormen

Overgaan, slagen….of een jaartje overdoen
Om over te gaan moeten je resultaten aan de overgangsnormen van onze school voldoen. Deze normen bepalen of je wordt bevorderd naar het volgende leerjaar, of dat je een jaartje moet overdoen (doubleert). 

De overgangsnormen staan in 'Puntsgewijs' : klik hier

Exameninfo

Info over PTA's, examenreglement, examentrainingen, PWS en meer vind je hier.

Schoolregels

Op het Oosterlicht College vormen we een gemeenschap die samen leeft en samen leert. Om het samenleven aangenaam en het leren succesvol te laten zijn, is een aantal regels nodig. De mentor bespreekt ze in de klas, maar het is ook goed om te weten dat je ze terug kunt vinden. 

Check hier de schoolregels

Leerlingbegeleiders

Wil je iets in vertrouwen bespreken? Heb je een probleem waarover je met een volwassene wilt praten? Neem contact op met een van onze leerlingbegeleiders. Zij zijn de vertrouwenspersonen van leerlingen.

Vmbo:

Havo, atheneum en gymnasium: 

Onderbouw

Bovenbouw

Mediatheek

Wat kun je er doen?
De mediatheek is een studieruimte en dé plek in school waar informatie te vinden is, bijvoorbeeld voor werkstukken en spreekbeurten. Deze info is te vinden in materialen als boeken, kranten, tijdschriften, films en natuurlijk op Internet. Je kunt er ook kopiëren. Uiteraard kun je ook alle boeken lenen die je moet lezen voor Nederlands, Engels, Duits en Frans. Om te kunnen werken op de computers in de mediatheek, te kopiëren of om boeken te lenen, heb je je schoolpasje nodig.

Catalogus, reserveren en verlengen
Klik hier om van huis uit te kijken of een boek of film in de collectie van onze mediatheek zit. Verder kun je dan zien welke materialen er op je naam staan en wanneer ze moeten worden ingeleverd! Ook kun je boeken reserveren en je boeken verlengen, als de uitleentermijn niet is verstreken.

Mw. M. Peters en mw. T. van Hasselt, onze mediathecarissen, ondersteund door vrijwilligers, helpen je graag.


Leerlingstatuut

Wat kun jij als leerling van het Oosterlicht verwachten? En wat verwacht de school van jou? Dat staat beschreven in het leerlingenstatuut met regels, rechten en plichten. Het is belangrijk dat die duidelijk voor je zijn en dat je die kunt terugvinden. Check hetleerlingenstatuut OC.

Kom je er toch niet uit, stel je vraag dan aan je coördinator leerlingzaken.

Leerlingenraad

Die is er voor jou! Lees meer bij Inspraak, klik hier.

cjp-logo-bij-leerlingen-ocn.png

Met de CJP digitale cultuurkaart veel korting

Elk schooljaar, zo in oktober/november, krijg je op het OC een digitale CJP cultuurkaart; een persoonlijke kortingspas op je telefoon met heel veel cultuur. Dat betekent goedkoper naar de film, festivals, expo's, concerten en voorstellingen door het hele land. Alleen, met z'n tweeën of met je hele vriendengroep. Maar ook korting op kleding, sneakers, een nieuwe rugzak, de krant, de trein, reizen, verzekeringen en nog veel meer. Het leven wordt leuker met CJP en verruimt je blik op de wereld. Vergeet je CJP Cultuurkaart dus niet te gebruiken! Gemakkelijk op je eigen telefoon! 

Meer informatie voor leerlingen en ouders/verzorgers: klik hier

Contactpersoon is onze cultuur-coördinator, mw. J.A. (Jo-Anneke) van der Molen, j.vandermolen@oosterlicht.nl