VWO

Leren op hoog niveau daagt jou uit.

VWO

Het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs) is voor iedereen die van een uitdaging houdt, die leren niet saai maar boeiend vindt en die wil ontdekken waar talenten liggen. Ben jij zo iemand? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Het vwo bestaat uit twee opleidingen: gymnasium en atheneum. Beide zesjaar durende opleidingen worden aangeboden op het Oosterlicht. In en buiten de les verdiep je je samen met de leraar in de onderwerpen die bij een vak horen. De ene keer gebeurt dat heel theoretisch, de andere keer juist praktisch. Ben je creatief? Ben je sportief? Ook dan zit je goed op ons atheneum en gymnasium.

Op het Oosterlicht Nieuwegein heb je de keuze uit 2 soorten brugklassen op vwo-niveau:

 • havo/vwo
 • vwo (atheneum/gymnasium)

Beide brugklassen duren twee jaar. Aan het einde van de tweede klas krijg je advies welk niveau je vanaf het derde jaar gaat volgen. 

VWO (gymnasium en atheneum)



Leerjaar 1 en 2 VWO (gymnasium/ atheneum)

 • Nieuwsgierige atheneum- en gymnasiumleerlingen kiezen voor ons vwo.
 • Het vwo een unieke opleiding met een uitdagend programma.
 • Je komt heel veel te weten over de Romeinen en Grieken: de taal, de cultuur en de geschiedenis.
 • Naast Cambridge English staan ook sport, expressie, filosofie, bèta en natuur & techniek op het programma.
 • Je stelt zelf doelen, maakt keuzes en werkt aan complexe opdrachten en projecten.
 • De nadruk ligt op persoonlijke ontwikkeling en creatief en kritisch denken.
 • Je ontdekt jouw interesses of talent(en) in de talenturen.
 • Je start in deze vwo-brugklas en kiest aan het eind van de tweede klas voor de atheneum-, de lyceum- of de gymnasiumroute.

 

Leerjaar 3 VWO (gymnasium/ lyceum/ atheneum)

Aan het einde van de tweede klas kiezen leerlingen van ons vwo (gymnasium/atheneum) met het advies van de vakdocenten erbij, uit een van de volgende routes:

- atheneumroute

- lyceumroute (atheneum met Latijn)

- gymnasiumroute met Grieks en Latijn

 

Vragen? Stel ze gerust via backoffice@oosterlicht.nl of 030-600 48 00

0013-mgl9623-1.jpg

Eerste fase vwo: klas 1, 2 en 3

We dagen je uit kritisch te denken, vragen te stellen en onderzoek te doen. Natuurlijk krijg je hierbij de ondersteuning van je leraren. Soms werk je in groepjes, soms alleen. Je neemt ook deel aan excursies. Een uitwisseling met een andere (buitenlandse) school behoort tot de mogelijkheden. In de OC Talent Uren ontdek je je interesses. Wat dacht je van Cambridge English? 

Op het vwo (atheneum/gymnasium) kies je aan het eind van de 3e een profiel dat je volgt vanaf de 4e klas.

Weetjes

 • In brugklas 1 ga je op brugklaskamp! Zo leer je snel je klasgenoten kennen, maar ook leerlingen uit de andere klassen en dat is weer gezellig op school.
 • In klas 2 en 3, maar ook in de brugklas, maak je excursies. Er zit er altijd wel een bij die jij hartstikke leuk vindt. Ook kun je meedoen aan theaterproducties, sportactiviteiten, bèta-workshops en nog veel meer.
 • Volg je gymnasium? Dan maak je in klas 5 of 6 een reis naar Rome.
 • In de 4e klas van het vwo ga je op SPACEweek, een onvergetelijke werkweek met sport, spel, cultuur en onderzoek.
0039-mgl9755-1.jpg
0110-mgl0180-1.jpg

Meerbegaafden-studievaardigheden voor klas 1 en 2

Begeleiding in kleine groepjes van slimme én gemotiveerde leerlingen. 

Als je net op de middelbare school komt, kun je nog niet goed studeren. Dat moet je stap voor stap leren. De vakleraren en de mentor helpen je daarbij. Sommige leerlingen leren aanvankelijk heel gemakkelijk, maar na verloop van tijd komen er toch onvoldoendes. Paniek! Waarom gaat het niet meer goed? Op voordracht van de mentor is er voor die leerlingen de training Meerbegaafden-studievaardigheden. Dit is geen vak-bijles, maar hier gaat het om leren studeren. Voorwaarde is dat de leerling zelf gemotiveerd is om ermee aan de slag te gaan. Tijdens een intakegesprek wordt bepaald wat het doel is dat je wilt bereiken, bijvoorbeeld een goede planning maken of ontdekken wat voor jou de juiste manier is om een tekst te leren. In een aantal bijeenkomsten wordt in kleine groepjes besproken hoe de ontwikkeling is en of de doelen zijn behaald.

 

Tweede fase vwo: klas 4, 5 en 6

In de bovenbouw is het onderwijs op onze school gericht op verbreding en verdieping. Zo blijven we je uitdagen op ons atheneum en gymnasium.

Je volgt vanaf de 4e klas een van de volgende profielen:

 • Cultuur & Maatschappij (CM)
 • Economie & Maatschappij (EM)
 • Natuur & Gezondheid (NG)
 • Natuur & Techniek (NT)

Bij het profiel dat je gekozen hebt, horen verplichte vakken en keuzevakken. BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij) is zo'n keuzevak, net als bedrijfseconomie. Ook kun je bij ons eindexamen doen in drama of beeldende vorming. Natuurlijk maken we (buitenlandse) excursies. Ook in de bovenbouw kun je binnen en buiten je lesrooster meedoen aan onze talentprogramma's.

De nadruk ligt op zelfstandig werken en eigen verantwoordelijkheid. Zo bereiden we je voor op een studie aan de universiteit of het hbo. Als dat geen uitdaging is!

0073-mgl0004-1.jpg

Contact?

Vragen over het vwo-onderwijs op het Oosterlicht? Stel ze gerust.