VMBO basis & kader & tl

Ontdek wat bij jou past.

Ons vmbo

Het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) is voor jongens en meiden die graag willen weten waarvoor ze leren. Die willen leren hoe ze de theorie in de praktijk kunnen brengen.

Hou jij van aanpakken en van praktische kennis opdoen? Kies dan voor de vierjarige beroepsgerichte vmbo-opleiding basis of kader.

De tl (theoretische leerweg) kies je als de algemene theoretische vakken je meer liggen dan de beroepsgerichte vakken.

Lees hieronder verder en ontdek het vmbo op het Oosterlicht.

Combinatie brugklassen vmbo b/k/tl

In klas 1 en 2 zitten vmbo-leerlingen basis-kader-tl in een combinatieklas. Zo heb je de tijd om uit te vinden welk niveau echt bij je past.

Op een rijtje:

 • Vmbo beroepsgerichte (kader en basis) en vmbo tl-brugklasleerlingen in één combinatieklas
 • Je krijgt cijfers op twee niveaus (basis en kader/tl)
 • Tweejarige brugperiode, dus pas na twee jaar kiezen: vmbo basis, kader of tl
 • Lwoo (leerwegondersteuning) mogelijk
 • Snuffelstage in de tweede klas

Praktijkgericht in klas 3 en 4 basis of kader

Aan het eind van de 2 e kies je een profiel dat je tot aan je eindexamen volgt.

Welke profielen dat zijn?

 • Economie & Ondernemen (basis en kader)
 • Dienstverlening & Producten:
  - met een accent op de richting Sport & Evenementen (basis en kader)
  - met een accent op de richting Media & ICT (basis en kader)

Binnen het profiel dat je kiest, werk je aan modules. Je leert hierdoor veel over boeiende onderwerpen. Je gebruikt handige studiewijzers en overzichtelijke studieplanners. Lees meer meer over onze beroepsgerichte profielen.


Praktijkgericht in klas 3 en 4 basis of kader

Stage 

Je loopt ook stage. Een goede manier om eens binnen te kijken bij een leuk bedrijf. Door bezoeken aan mbo's, maar ook door opleidingen- en beroepenmarkten op school, krijg je een idee van wat beroepen en vervolgopleidingen inhouden.

Ná het Oosterlicht 

Heb je je diploma vmbo basis gehaald dan kun je naar een mbo-opleiding niveau 2. Na vmbo kader kun je een mbo-opleiding niveau 3 of 4 gaan doen.

Vmbo tl in klas 3 en 4

In de 3e en 4e klas volg je de vakken die horen bij het profiel dat je hebt gekozen.

Je kiest één van de volgende profielen:

 • Economie
 • Techniek
 • Groen
 • Zorg & Welzijn

Je krijgt meer verantwoordelijkheid voor je manier van leren, werken, plannen en samenwerken. Lees hier meer over de tl-profielen. Natuurlijk sta je daar niet alleen voor. Je leraren helpen je jouw weg hierin te vinden.

Stage
Je loopt ook stage. Een goede manier om eens binnen te kijken bij een leuk bedrijf. Ook krijg je een idee van wat beroepen en vervolgstudies inhouden.

Een weetje: Je maakt leuke excursies die bij jouw profiel horen!

Ná het Oosterlicht
Nadat je in de 4e eindexamen hebt gedaan - en natuurlijk geslaagd!- kun je naar het mbo niveau 3 of 4 of als je aan de voorwaarden voldoet naar havo 4.

Lwoo

Als je moeite hebt met rekenen en/of taal, kan wat extra hulp en zorg fijn zijn. Daarom hebben wij lwoo (leerweg ondersteunend onderwijs)-klassen. Deze bestaan uit kleine groepen (ca. 15-18 leerlingen). Het leertempo is op jou aangepast. Tijdens lessen remedial teaching werk je aan jouw uitdagingen. Je kunt ook in een vmbo-brugklas worden geplaatst. Je krijgt dan dezelfde ondersteuning als kinderen in een lwoo-klas. Zo helpen wij je een vmbo-diploma te halen.

Een orthopedagoog/psycholoog neemt een aantal testjes af om te bepalen of je in aanmerking komt voor onze lwoo-klas. Het lwoo is op onze school geen apart niveau, maar onderdeel van het vmbo.

Onderwijs met resultaat

Eigentijds, betekenisvol en uitdagend onderwijs, dat is wat je op het Oosterlicht kunt verwachten. Bij ons werk je aan je eigen talenten en interesses. Dat doe je in goede lessen, in maatschappelijke stages en excursies.Ook bieden we speciale OC Talent Programma's aan voor sportfanaten, betà-talenten, talenknobbels, feitenfreaks en kunst- en cultuurliefhebbers. Dat deze aanpak werkt blijkt uit het oordeel van de onderwijsinspectie; onze onderwijskwaliteit scoort op alle afdelingen goed en onze examenresultaten behoren tot de beste in de regio.

Contact

Vragen over ons vmbo-basis-kader en tl-onderwijs? Stel ze gerust.