HAVO

Afwisselend en actueel.

HAVO

De havo (hoger algemeen voortgezet onderwijs) is bij ons voor jongens en meiden die van een uitdaging houden. Die theorie en praktijk graag combineren. Ben jij zo iemand? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Wist je al..
dat je op de havo van het Oosterlicht in plaats van gewoon Engels ook voor Cambridge English kunt kiezen!

Grijp je kans!
Kan én wil je meer? Werk onder schooltijd aan jouw talenten en interesses in de OC Talent Uren.

1e fase: klas 1, 2 en 3

Als je havo-advies hebt, kun je kiezen uit de volgende brugklassen:

 • Brugjaar Jan Ligthart (zie info hieronder)
 • Klas 1 en 2 havo/atheneum
 • Klas 1 en 2 tl/havo

In de 2e klas krijg je een advies voor de 3e klas:

 • Klas 3 havo
 • Klas 3 atheneum
 • Klas 3 tl (dit is het hoogste niveau van het vmbo)

Je komt op het Oosterlicht altijd op het niveau dat bij jou past. Een niveau hoger of lager? Dat kan. Je blijft gewoon in hetzelfde gebouw.

Er wordt gewerkt met schoolboeken, maar ook met laptops en laptabs. We maken gebruik van digitale lessen waarin je bijvoobeeld met een Kahoot of Pecha Kucha gaat werken. De afwisseling zorgt ervoor dat je nieuwsgierig blijft. 

Brugjaar Jan Lighthart

Nog niet helemaal klaar om de stap te zetten naar de middelbare school? Kies dan vanaf augustus 2021 voor het Brugjaar Jan Ligthart. Dit is een jaar tussen groep 8 en klas 1....maar je zit wel op het Oosterlicht College Nieuwegein! In het Brugjaar krijg je veel persoonlijke aandacht om te groeien naar het niveau dat bij jou past! 

Folder aankondiging Brugjaar Jan Ligthart

We helpen je als dat nodig is en geven je eigen verantwoordelijkheid als je daaraan toe bent. Je zult je snel thuis voelen in deze klas bij ons op school.

Nieuwsbrief Brugjaar Jan Ligthart

Meer informatie bij de button Groep 8 op deze website of Klik hier!

Dit schooljaar werken wij in samenwerking met leerkrachten uit het basisonderwijs het concept voor het Oosterlicht Nieuwegein uit. De uitkomst voegen wij samen met de bewezen resultaten van andere Jan Ligthart-scholen. Op die manier ontstaat er een Brugjaar Jan Ligthart Nieuwegein dat in augustus 2021 van start gaat.

Vragen? Stel ze gerust aan mw. M. Mol, stafmedewerker, m.mol@oosterlicht.nl

brug-3.png

Weetjes

In brugklas 1 ga je natuurlijk op brugklaskamp! Zo leer je snel je klasgenoten kennen. Maar ook leerlingen uit de andere klassen en dat is weer gezellig op school.

In klas 2 en 3, maar ook in de brugklas, maak je excursies. Er zit er altijd een bij die jij hartstikke leuk vindt! Ook kun je meedoen aan theaterproducties, sportactiviteiten, bèta-workshops en nog veel meer.

Meerbegaafden-studievaardigheden voor klas 1 en 2

Begeleiding in kleine groepjes van slimme én gemotiveerde leerlingen. 

Als je net op de middelbare school komt, kun je nog niet goed studeren. Dat moet je stap voor stap leren. De vakleraren en de mentor helpen je daarbij. Sommige leerlingen leren aanvankelijk heel gemakkelijk, maar na verloop van tijd komen er toch onvoldoendes. Paniek! Waarom gaat het niet meer goed? Op voordracht van de mentor is er voor die leerlingen in de tweede helft van het schooljaar de cursus Meerbegaafden-studievaardigheden. Geen vak-bijles, maar leren studeren!

Info: afdelingsleider klas 1 en 2 havo/vwo

2e fase: klas 4 en 5

Wil je weten welke profielen onze havo heeft?

 • Cultuur & Maatschappij (CM)
 • Economie & Maatschappij (EM)
 • Natuur & Gezondheid (NG)
 • Natuur & Techniek (NT)

Bij je profiel -vanaf klas 4- horen verplichte vakken en keuzevakken. BSM (Bewegen, Sport en Maatschappij) is zo'n keuzevak. Of Bedrijfseconomie. Volg je graag een kunstvak? Dat kan ook! De nadruk ligt op het aanleren en beheersen van (nieuwe) vaardigheden en zelfstandig werken. Zo zorgen we ervoor dat je na de havo klaar bent voor een volgende stap: het vwo of het hbo.

Weetjes

 • Op de havo dagen we je uit in de OC Talent Programma's. Daar wil je vast meer over weten: klik hier
 • In klas 4 ga je een week op SPACEweek, een onvergetelijke werkweek in binnen- en/of buitenland!

Onderwijs met resultaat

Eigentijds, betekenisvol en uitdagend onderwijs, dat is wat je op het Oosterlicht kunt verwachten. Bij ons werk je aan je eigen talenten en interesses. Dat doe je in goede lessen, in maatschappelijke stages en excursies. Ook bieden we speciale OC Talent Programma's aan voor sportfanaten, betà-talenten, talenknobbels, feitenfreaks en kunst- en cultuurliefhebbers. Dat deze aanpak werkt blijkt uit het oordeel van de onderwijsinspectie; onze onderwijskwaliteit scoort op alle afdelingen goed en onze examenresultaten behoren tot de beste in de regio.

Contact

Vragen over ons havo-onderwijs? Stel ze gerust.